Kuřecí játra na majoránce s bílým vínkem
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- kuřecí játra 500 g (nejlepší jsou čerstvá - nemražená)
- 2 menší cibulle
- 1 velký stroužekčesneku
- sušená majoránka 1 lžíce (plná) nebo čerstvá 1/2 lžíce
- 50 g špeku nebo slaniny
- 1 lžíce hladké mouk
- 2 dl vody nebo vývaru
- 1 dl bílého suchého vína
- sůl
- pepř bílý mletý
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička másla
Postup Kuřecí játra na majoránce s bílým vínkem
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí játra očistíme a pokrájíme na větší kusy.
Cibuli a česnek si oloupeme. Cibuli nakrájíme na osminky a česnek na silnější plátky.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, špek a restujeme dosklovata. Pak přidáme připravená játra a restujeme do zatažení. Poté přisypeme mouku a pár minut restujeme, aby nebyla syrová. Vsypeme majoránku, necháme rozvonět (pár sekund) a podlijeme vývarem (vodou). Promícháme, přivedeme k varu a necháme pod pokličkou 10 min. dusit.
Poté poklici odstraníme, osolíme, opepříme a vlijeme víno. Necháme šťávu zredukovat asi tak na polovinu (má to být jen sosík a ne omáčka) a dle chuti dosolíme. Po vypnutí přidáme máslo a necháme ho jen rozpustit. Jako příloha se hodí rýže i vařené brambory.