Čočková polévka s dýňovo-kokosovou smetanou

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g čočky
5 lžic olivového oleje
zázvor
1 svitek skořicové kůry
2 hřebíčky
1 malá sušená chilli paprička
1 cibule nadrobno
4 stroužky česneku
2 řapíky celeru na kousky
1 lžíce rajčatového koncentrátu
400 g dýně
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky cukru
200 ml kokosové mléko
1/2 lžičky soli
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čočku namočit přes noc do dostatečného množství vody a v lednici.

  2. Ve větším hrnci rozehřát olej a minutu na něm opékat zázvor, skořici, hřebíček a chilli (vcelku). Pak teprve přidat cibuli. česnek a řapíky celeru a opékat společně asi 5 minut.

  3. Přidat slitou čočku, litr čerstvé vody a rajčatový koncentrát. Přivést k varu a vařit cca 1 hodinu nebo dokud není čočka měkká. Na konci varu odstranit hřebíček, skořici a chilli.

  4. Mezitím v jiném hrnci svařit dýni, kokosovou tekutinu, muškátový oříšek, cukr a 2 špetky soli. Mírným varem asi 20 minut, dokud se dýně nerozpadá. Tyčákem nebo šťouchadlem na brambory pak vytvořit pyré (já dám příště o něco míň toho kokosového krému).

  5. Polévku servírujte tak, že nejprve nandáte čočku a na ni kopeček dýňového pyré. Každý si pak dochutí solí a pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!