Podzimní koláček s jablky a hruškami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- prášek do pečiva
- 2 lžičky skořice
- 1 hvězdička badyánu na jemno utlučená v hmoždíři nebo umletá - polovinu množství dáme do těsta, druhou polovinu do náplně
- Náplň:
- 5 jablek
- 2 hrušky
- med nebo cukr dle potřeby
- 2 PL rozinek (namočených do panáka rumu)
- 1 panák rumu
- 1 lžička skořice
Postup Podzimní koláček s jablky a hruškami
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravíme rychlým zpracováním všech surovin. Hotové dáme na půl hodiny odležet do chladu.
Mezitím připravíme náplň: jablka i hrušky oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na plátky. Dáme do kastrolu, přidáme koření, med nebo cukr (podle kyselosti jablek) a na mírném ohni necháme za občasného míchání dusit do hustoty povidel. Ke konci přidáme rozinky i s rumem. Necháme vychladnout.
Dvě třetiny těsta rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Na těsto naneseme prochladlou náplň. Zbylé těsto rozválíme na silnější placku a vykrájíme různé tvary.
Těmi ozdobíme povrch koláče a vše pečeme na 175°C cca 30 minut (řídíme se zkušenostmi s vlastní troubou). Horký koláč posypeme moučkovým cukre a necháme vychladnout.