Podmáslové hvězdy s kuřecí náplní
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- HVĚZDY:
- 400 g mouka hladká
- 50 g špaldová mouka
- 21 g droždí (1/2 kostky)
- 150 ml podmáslí
- voda 150 ml + 50 ml dle hustoty těsta
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 PL soli
- 1/2 lžičky cukru
- vejce na potření
- sezamová semínka na posyp (i jiná)
- NÁPLŇ:
- 500 g kuřecích prs
- 2-3 lžičky grilovacího koření (nebo jiné)
- bylinky
- 1 lžíce oleje
- sůl
- Salátové listy na obložení
- rajčata
- DRESINK:
- 200 g zakysané smetany
- sůl
- 2 stroužky česneku
- kečup
- 5 listů bazalky
Postup Podmáslové hvězdy s kuřecí náplní
Postup přípravy receptu
-
V malé misce si rozmícháme část vody se lžící hladké mouky, špetkou cukru a droždím. Misku překryjeme ubrouskem a necháme vzejít kvásek.
Do velké mísy si prosyjeme mouku, uděláme do ní důlek a tam přidáme podmáslí,vodu, sůl, cukr, oliv. olej. Nakonec přidáme vzešlý kvásek.
Hnětačem (vařečkou) si ze surovin vypracujeme hustší, hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 - 45 minut kynout. Těsto lze zadělat i v domácí pekárně - nejdříve tekuté, pak sypké suroviny a nakonec droždí.
Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na tenké nudličky, které dáme do misky a smícháme s olejem, kořením a solí.
Vykynuté těsto si dáme na vál, kde ho rozdělíme a na 12 stejně velkých kousků (po 60 g). Z každého kousku si uděláme malý bochánek, které pak necháme pár minut kynout.
Lehce nakynuté bohánky zploštíme dlaní (malým prkénkem) a přendáme je na plech s pečícím papírem. Nebojíme se bochánky zmáčknout až do tenka a trošku povytáhnout okraje, protože těsto dalším kynutím dost nabyde. Tak aby byly bochánky spíš do šířky, než do výšky.
Okraje bochánků na několika místech nařízneme až na papír a lehce je od sebe oddělíme (zapoměla jsem je oddělit). Nakrojené bochánky přikryjeme ubrouskem a necháme je ještě asi 10 minut kynout.
Troubu si rozpálíme na 200°C, vykynuté bochánky si potřeme rozšlehaným vejce, posypeme semínky a dáme péct na 10 - 15 minut do zlatavé barvy.
Během pečení si rozpálíme pánev s troškou oleje, vsypeme maso a na prudkém ohni ho opékáme do zlatova. Do hotového maso vsypeme bylinky, vše dáme do misky a uložíme do tepla.
Na dresink si umícháme zakysanku se solí, rozetřeným česnekem a nakrájenou bazalkou.
Upečené a vychladlé housky si rozkrojíme na poloviny (nedokrajujeme až do konce).
Do housky si vložíme pár plátků rajčat, list omytého salátu, na něj nandáme hotovou směs, zakapeme trochou dresinku a můžeme podávat. Já jsem na stůl připravila hotové suroviny a každý si připravil hvězdu s vlastní náplní (menším dětem chutnal místo dresinku kečup).