Kuře v lehké podmáslové omáčce
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2-3 kuřecí čtvrtky (měla jsem velké od farmářů)
- 1 velká cibule
- 3 velké mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 2 lžíce másla + trochu oleje
- 1 plná lžíce mleté papriky
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce cukru
- cca 600 ml vývaru (měla jsem kuřecí)
- 300- 400 ml podmáslí
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Postup Kuře v lehké podmáslové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Rozpustíme máslo s olejem a maso zprudka opečeme. Vytáhneme ho na talíř a do výpeku přidáme společně s kořením všechnu zeleninu nakrájenou na kousky. Opékáme, až zelenina začne chytat barvu. Přidáme cukr a po chvíli hořčici a papriku.
Po krátkém opečení zalijeme vše vývarem, vrátíme kuře a přikryté pečeme na 200 st. do měkka, cca 50-60 minut. Měkké maso vyjmeme a odložíme. Zeleninu rozmixujeme do hladka (omáčka by měla být hustá) a přivedeme k varu. Přilijeme podmáslí a omáčku už jen krátce povaříme.
Maso můžeme podávat vcelku nebo obrat z kostí a přidat do omáčky. Omáčku dochutíme dle chuti cukrem nebo citronovou šťávou. Hustota by měla být díky hodně zeleniny akorát i bez mouky. Podáváme s knedlíky, noky nebo těstovinami. Omáčka je díky podmáslí odlehčená a moc dobrá.