Honzovy podmáslové buchty

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
malá lžička soli
250 - 300 ml podmáslí
2 žloutky
2 lžíce mléka
1/2 kostky droždí
110 g rozpuštěného sádla
20 ml rumu
náplň tvarohová, maková, povidla nebo jiná
moučkový cukr na dokončení

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku a 1 lžíci z ní dáme do malé misky, do které přidáme vlahé mléko, lžičku cukru, nadrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. K mouce v míse přidáme cukr krupici i vanilkový, sůl a promícháme. Přilijeme rozkvedlané žloutky, rum, vlahé sádlo (2 lžíce necháme na pomazání), kvásek a zaděláme podmáslím, které přidáváme postupně podle toho, jak saje mouka. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěnu mísy ani na ruce a zakryté necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.

  2. Vykynuté těsto přendáme na vál nebo podložku a rozdělíme na 3 díly. Z každého pak uděláme 8 čtverců velikosti dlaně a naplníme - každý díl jinou náplní (nebo jedna do všech buchet). Těsto kolem náplně spojíme a ukládáme spojem dolů do sádlem vymazaného pekáčku s víkem. Všechny buchty v pekáčku pomažeme zbytkem tekutého sádla a přikryté necháme kynout cca 20 minut. Troubu zapneme na 220° C spodek/vršek.

  3. Vykynuté buchty v pekáčku dáme přikryté víkem do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut. Pak sundáme víko a pečeme ještě 5 minut. Troubu vypneme a necháme ještě 5 minut zavřenou. Upečené buchty po chvilce vyklopíme a necháme vychladnout, lehce poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!