Honzovy podmáslové buchty
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- malá lžička soli
- 250 - 300 ml podmáslí
- 2 žloutky
- 2 lžíce mléka
- 1/2 kostky droždí
- 110 g rozpuštěného sádla
- 20 ml rumu
- náplň tvarohová, maková, povidla nebo jiná
- moučkový cukr na dokončení
Postup Honzovy podmáslové buchty
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku a 1 lžíci z ní dáme do malé misky, do které přidáme vlahé mléko, lžičku cukru, nadrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. K mouce v míse přidáme cukr krupici i vanilkový, sůl a promícháme. Přilijeme rozkvedlané žloutky, rum, vlahé sádlo (2 lžíce necháme na pomazání), kvásek a zaděláme podmáslím, které přidáváme postupně podle toho, jak saje mouka. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěnu mísy ani na ruce a zakryté necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto přendáme na vál nebo podložku a rozdělíme na 3 díly. Z každého pak uděláme 8 čtverců velikosti dlaně a naplníme - každý díl jinou náplní (nebo jedna do všech buchet). Těsto kolem náplně spojíme a ukládáme spojem dolů do sádlem vymazaného pekáčku s víkem. Všechny buchty v pekáčku pomažeme zbytkem tekutého sádla a přikryté necháme kynout cca 20 minut. Troubu zapneme na 220° C spodek/vršek.
Vykynuté buchty v pekáčku dáme přikryté víkem do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut. Pak sundáme víko a pečeme ještě 5 minut. Troubu vypneme a necháme ještě 5 minut zavřenou. Upečené buchty po chvilce vyklopíme a necháme vychladnout, lehce poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.