Honzovy buchty s jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g polohrubé mouky
100 g špaldové hladké mouky
100 g kukuřičné hladké mouky
sůl
1 vejce
1 žloutek
3/4 kostky droždí
250 ml vlahého mléka
100 g rozpuštěného másla
100 g cukru
citronová kůra
Náplň:
asi 6 jablek
cukr
skořice
lžíce vanilkového pudinku
Na potření:
vajíčko
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme jablka. Oloupeme a zbavíme jadřinců, nastrouháme a dáme do kastrolu. Posypeme cukrem a podusíme, přidáme skořici a vanilkový pudink. Hotové necháme vychladnout.

  2. Droždí rozdrobíme do hrnečku, trochu pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka. Necháme vzejít. Do mísy dáme prosátou mouku smíchanou se solí, vlijeme kvásek a přidáme ostatní suroviny. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, poprášíme trochu moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme vykynout.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejně velké dílky. Z každého dílku uděláme placičku, položíme na ni náplň a zabalíme. Buchty z boku potíráme rozpuštěným máslem a klademe je na vymazaný pekáč těsně k sobě. Necháme ještě 15 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vejcem.

  4. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!