Honzovy buchty s jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g špaldové hladké mouky
- 100 g kukuřičné hladké mouky
- sůl
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 3/4 kostky droždí
- 250 ml vlahého mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru
- citronová kůra
- Náplň:
- asi 6 jablek
- cukr
- skořice
- lžíce vanilkového pudinku
- Na potření:
- vajíčko
- máslo
Postup Honzovy buchty s jablky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme jablka. Oloupeme a zbavíme jadřinců, nastrouháme a dáme do kastrolu. Posypeme cukrem a podusíme, přidáme skořici a vanilkový pudink. Hotové necháme vychladnout.
Droždí rozdrobíme do hrnečku, trochu pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka. Necháme vzejít. Do mísy dáme prosátou mouku smíchanou se solí, vlijeme kvásek a přidáme ostatní suroviny. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, poprášíme trochu moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejně velké dílky. Z každého dílku uděláme placičku, položíme na ni náplň a zabalíme. Buchty z boku potíráme rozpuštěným máslem a klademe je na vymazaný pekáč těsně k sobě. Necháme ještě 15 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.