Plundrové těsto - pro Irrenku
Recepty, MoučníkySuroviny
- Tukový bochánek:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g tuku (máslo nebo rostlinný tuk)
- Těsto kynuté:
- 250 g polohrubé mouky
- 1/4 lžička soli
- 30 g droždí (kvásek)
- 60 g cukru krupice
- 250 ml mléka (raději méně a v příp.potřeby po troškách přidávat)
- 2 žloutky
- 1 citron - kůra
- tuk na vymazání plechu
- vejce na potření
Postup Plundrové těsto - pro Irrenku
Postup přípravy receptu
-
Tukový bochánek: Z mouky a tuku rychle zpracovat tukový bochánek a dát ho do chladničky.
Těsto kynuté: Kváskem zadělat a dobře vypracovat těsto a nechat ho asi 40 minut kynout(v chladničce i přes noc). Těsto musí být o něco tužší než na buchty, ale ne tak tuhé jako na vánočky.
Vykynuté těsto ještě krátce propracovat, pak ho vyválet na placku, doprostřed dát tukový bochánek zformovaný do nízkého čtverce, těsto složit ze čtyř stran do středu jako obálku a rozválet.
Pak těsto přeložit na polovinu a rozválet pruh, který pomyslně rozdělíme na třetiny – ty přeložit na sebe (pravou na střední a levou na ně).
Těsto dát asi na 20 minut ztuhnout do chladničky.
Skládání těsta a rozvalování se opakuje třikrát.
Nakonec těsto rozválet a formovat tvary. Ty pak přenést na tukem vymazaný plech, nechat chvíli kynout a nakonec povrch potřít rozšlehaným vajíčkem (ale opravdu jen povrch, ne po stranách - pak by těsto hůře lístkovalo).
Pečivo z plundrového těsta se vkládá do dobře předehřáté trouby, podobně jak lístkové.
Po zapečení (asi 10 minutách) teplotu snížit a pečivo dopéct dozlatova.