Plundrové těsto - pro Irrenku

Recepty, Moučníky

Suroviny

Tukový bochánek:
250 g polohrubé mouky
200 g tuku (máslo nebo rostlinný tuk)
Těsto kynuté:
250 g polohrubé mouky
1/4 lžička soli
30 g droždí (kvásek)
60 g cukru krupice
250 ml mléka (raději méně a v příp.potřeby po troškách přidávat)
2 žloutky
1 citron - kůra
tuk na vymazání plechu
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Tukový bochánek: Z mouky a tuku rychle zpracovat tukový bochánek a dát ho do chladničky.

  2. Těsto kynuté: Kváskem zadělat a dobře vypracovat těsto a nechat ho asi 40 minut kynout(v chladničce i přes noc). Těsto musí být o něco tužší než na buchty, ale ne tak tuhé jako na vánočky.

  3. Vykynuté těsto ještě krátce propracovat, pak ho vyválet na placku, doprostřed dát tukový bochánek zformovaný do nízkého čtverce, těsto složit ze čtyř stran do středu jako obálku a rozválet.

  4. Pak těsto přeložit na polovinu a rozválet pruh, který pomyslně rozdělíme na třetiny – ty přeložit na sebe (pravou na střední a levou na ně).

  5. Těsto dát asi na 20 minut ztuhnout do chladničky.

  6. Skládání těsta a rozvalování se opakuje třikrát.

  7. Nakonec těsto rozválet a formovat tvary. Ty pak přenést na tukem vymazaný plech, nechat chvíli kynout a nakonec povrch potřít rozšlehaným vajíčkem (ale opravdu jen povrch, ne po stranách - pak by těsto hůře lístkovalo).

  8. Pečivo z plundrového těsta se vkládá do dobře předehřáté trouby, podobně jak lístkové.

  9. Po zapečení (asi 10 minutách) teplotu snížit a pečivo dopéct dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!