Smažené květákové řízečky, bylinkové brambory s máslem a pikantní omáčka

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

předvařený květák
klasický trojobal (hladká mouka, osolené vejce, strouhanka)
sůl
olej
Máslové brambory s bylinkami:
brambory na větší kostky
máslo
zelené bylinky (já měla libeček)
Pikantní omáčka:
tatarka Hellmans
ostrý kečup
jemně strouhaný kyselý okurek
na jemno usekaná cibulka
drobounce nakrájená sterilovaná červená paprika
mletý cukr
voda z okurek

Postup přípravy receptu

  1. Květák si uvaříme téměř do měkka v osolené vodě. Aby nám nezměkl úplně a dobře se obaloval. po vytažení z vařící vody, ho hned nahážeme do vody studené, čímž okamžitě zastavíme var. Z květákových růžiček si vykrájíme co možná nejvíc ploché řízečky o síle 1,5-2 cm. Zbylé kousky buď obalíme tak jak jsou nebo pokud již máme dost řízečků pro své strávníky, tak zbytek necháme do polévky.

  2. Řízečky obalíme v klasickém trojobalu a smažíme v horkém oleji.

  3. Brambory uvaříme do měkka. Vodu slijeme, brambory necháme odpařit a přímo do hrnce vhodíme kousek másla a hrst drobně nakrájených zelených bylinek (plochá petrželka nebo libeček nebo směs obojího). Hrnec uzavřeme, pevně uchopíme i s poklicí a pořádně zatřeseme.

  4. A teď už chybí jen pikantní omáčka, kterou smícháme z výše uvedených surovin. Přesné míry jsou zbytečné, záleží na chuti každého.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!