Jablkové záviny z plundrového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1 kg hladké mouky (přesáté)
1 máslo nebo Hera
sůl
kostka droždí
4 žloutky
troška cukru na droždí
mléko dle potřeby (cca 300 ml)
strouhanka
máslo
vajíčko na potření závinů
Náplň:
jablka
skořicový cukr
ořechy
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. 200 g mouky propracujeme s máslem nebo Herou, uděláme tukový bochánek. 800 g mouky smícháme se solí, uděláme důlek a rozdrobíme do něho droždí, trošku droždí pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka. Necháme droždí vzejít a pak přidáme žloutky rozmíchané v mléce. Zaděláme těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a doprostřed dáme tukový bocháne. Těsto překládáme a převalujeme válečkem. Čím častěji toto uděláme, tím lepší těsto bude.

  2. Hotové těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly, vyválíme je a posypeme strouhankou, aby vsákla šťávu z jablek. Poklademe plátky jablek (nebo vymačkaná nastrouhaná jablka), posypeme skořicovým cukrem, pokapeme máslem a posypeme vlašskými ořechy.

  3. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a na ozdobu můžeme přilepit vykrájené tvary. Pečeme v předem předehřáté troubě na 180°C dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!