Jablkové záviny z plundrového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1 kg hladké mouky (přesáté)
- 1 máslo nebo Hera
- sůl
- kostka droždí
- 4 žloutky
- troška cukru na droždí
- mléko dle potřeby (cca 300 ml)
- strouhanka
- máslo
- vajíčko na potření závinů
- Náplň:
- jablka
- skořicový cukr
- ořechy
- kousek másla
Postup Jablkové záviny z plundrového těsta
Postup přípravy receptu
-
200 g mouky propracujeme s máslem nebo Herou, uděláme tukový bochánek. 800 g mouky smícháme se solí, uděláme důlek a rozdrobíme do něho droždí, trošku droždí pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka. Necháme droždí vzejít a pak přidáme žloutky rozmíchané v mléce. Zaděláme těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a doprostřed dáme tukový bocháne. Těsto překládáme a převalujeme válečkem. Čím častěji toto uděláme, tím lepší těsto bude.
Hotové těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly, vyválíme je a posypeme strouhankou, aby vsákla šťávu z jablek. Poklademe plátky jablek (nebo vymačkaná nastrouhaná jablka), posypeme skořicovým cukrem, pokapeme máslem a posypeme vlašskými ořechy.
Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a na ozdobu můžeme přilepit vykrájené tvary. Pečeme v předem předehřáté troubě na 180°C dozlatova.