Plundrové těsto

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

135 g másla
220 g hladké mouky
15 g droždí
1 sáček vanilkového cukru
1-2 lžíce mléka
1 žloutek
na špičku nože soli
mouka na vál

Postup přípravy receptu

  1. Polovinu másla nastrouhejte, přidejte polovinu mouky a uhněťte těsto, které zabalte do mikrotenové fólie a uložte v chladu. V druhé polovině mouky udělejte malý důlek, do kterého rozdrobte droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte vážným mlékem a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte osolený žloutek a rozpuštěný zbytek másla a vypracujte těsto, které nechte vykynout.

  2. Takto připravené těsto rozválejte na pomoučněném válu na obdélník. Položte na ní vychlazený bochánek tukového těsta a plát kynutého těsta přes něj ze stran přeložte.

  3. Obě těsta společně rozválejte opět na obdélník, který natřikrát přeložte přes sebe a opět rozválejte na obdélník. Postup zopakujte ještě jednou a hotové těsto použijte podle potřeby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!