Mřížkový koláč s povidly a tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 kostka změklého másla, 250 g
citronová kůra
1 vejce
mléko, je-li třeba
Dále:
pečící papír
cca 400 g švestkových povidel, dle chuti
750 g měkkého tvarohu
2 lžíce vanilkového pudinku
cukr krupice dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, cukry a jemně nastrouhanou citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme vejce se změklým máslem a vypracujeme hladké těsto, dle potřeby můžeme po troškách přidat i trochu mléka. Záleží to na kvalitě mouky, velikosti vejce... Hotové těsto necháme alespoň půl hodiny odpočinout a pak jeho větší díl rozválíme přímo na pečícím papíru na plát, který přeneseme do většího, vyššího plechu. Okraje necháme trochu zvýšené.

  2. Těsto potřeme vrstvou povidel. Jsou-li tuhá, naředíme je rumem nebo čajem. Množství povidel dáme dle vlastní chuti, jejich sladkosti.

  3. Na povidlovou vrstvu naneseme v rovnoměrné vrstvě tvaroh, který jsme si dle chuti osladili a smíchali s pudinkovým práškem.

  4. Zbylé těsto vyválíme na pomoučněném stole na tenčí plát, nařežeme rádýkem na slabší proužky, ze kterých na koláči uděláme mřížku.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova, cca 45 minut. Po zchladnutí pokrájíme a podáváme. Po upečení je koláč křehčí, do druhého dne více zvláční.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!