Mřížkový koláč s povidly a tvarohem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka změklého másla, 250 g
- citronová kůra
- 1 vejce
- mléko, je-li třeba
- Dále:
- pečící papír
- cca 400 g švestkových povidel, dle chuti
- 750 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- cukr krupice dle chuti
Postup Mřížkový koláč s povidly a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Mouku, cukry a jemně nastrouhanou citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme vejce se změklým máslem a vypracujeme hladké těsto, dle potřeby můžeme po troškách přidat i trochu mléka. Záleží to na kvalitě mouky, velikosti vejce... Hotové těsto necháme alespoň půl hodiny odpočinout a pak jeho větší díl rozválíme přímo na pečícím papíru na plát, který přeneseme do většího, vyššího plechu. Okraje necháme trochu zvýšené.
Těsto potřeme vrstvou povidel. Jsou-li tuhá, naředíme je rumem nebo čajem. Množství povidel dáme dle vlastní chuti, jejich sladkosti.
Na povidlovou vrstvu naneseme v rovnoměrné vrstvě tvaroh, který jsme si dle chuti osladili a smíchali s pudinkovým práškem.
Zbylé těsto vyválíme na pomoučněném stole na tenčí plát, nařežeme rádýkem na slabší proužky, ze kterých na koláči uděláme mřížku.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova, cca 45 minut. Po zchladnutí pokrájíme a podáváme. Po upečení je koláč křehčí, do druhého dne více zvláční.