Hruškový mřížkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- Náplň:
- 500 g hrušek
- 4 kousky sušenek BeBe Dobré ráno
- 1/4 lžičky skořice
- 50 g třtinového cukru
- 60 g rozinek
Postup Hruškový mřížkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme vejce, sůl, vanilkový cukr, pokrájené změklé máslo a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladna.
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta odebereme 1/3 a dáme stranou. Vyválíme kruh velký, aby pokryl dno i boky formy, dáme do formy a pevně přimáčkneme.
Dno koláče posypeme rozdrobenými sušenkami, 1/2 rozinek a poklademe hruškami které nakrájíme na malé kostičky, jsou-li měkké, nebo nastrouháme na plátky. Posypeme druhou 1/2 rozinek, třtinovým cukrem a skořicí. Ze zbylého těsta vyválíme válečky z kterých uděláme mřížku na koláči. Pečeme na 180 °C asi 45 minut.