Zapražená kuřecí polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 2 větší kuřecí stehna nebo čtvrtky
- 1 mrkev
- celer, cca čtvrt kusu
- 2 stroužky česneku
- voda dle potřeby
- muškátový květ dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- 4-5 kuliček celého pepře
- 1-2 kuličky nové koření
- 1 bobkový list
- celerová nebo petrželová nať
- krutony
Postup Zapražená kuřecí polévka
Postup přípravy receptu
-
Omyté kuřecí maso dáme se zeleninou, rozmáčknutými stroužky česneku, bobkovým listem a kuličkami koření do hrnce, přilijeme zhruba 3/4 litru vody a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni do změknutí masa, zeleninu vyndáme z vývaru o něco dříve, aby byla na skus. Po změknutí masa vývar scedíme a obereme maso od kostí.
V jiném hrnci rozpustíme máslo, posypeme hladkou moukou, přidáme i muškátový květ dle chuti (cca na špičku lžičky) a za stálého míchání vymícháme světlou jíšku, kterou zalijeme za stálého míchání scezeným vývarem. Přivedeme k varu a provaříme. Dle chuti polévku ochutíme solí a pepřem, přidáme obrané maso, které jsme pokrájeli se zeleninou na menší kousky a polévku můžeme ještě naředit vývarem či vodou do požadované hustoty.
Do polévky nakonec vmícháme jemně pokrájenou celerovou nebo petrželovou nať a můžeme podávat. Kdo má rád v polévce krutony, může jimi polévku doplnit přímo na talíři.