Plněný králíčí hřbet
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 tělo králíka bez končetin a bez hlavy
- ledvinky a na každou ledvinu plátek slaniny
- 200 g bůčku nakrájeného na kostičky
- 200 g plátků paprikové slaniny
- celý a drcený kmín
- sůl
- pepř dle chuti
- případně odřezky králíka
- sádlo do pekáče
Postup Plněný králíčí hřbet
Postup přípravy receptu
-
Nevykostěného králíka rozložíme na plát, lehce osolíme a okmínujeme celým kmínem. Vysteleme směsí bůčku a slaniny. Ledviny zabalíme do plátku slaniny a vložíme na směs. Králíčka zabalíme a upevníme jehlami, nebo ovážeme provázkem. Povrch lehce osolíme a obalíme v drceném kmínu.
Na dno pekáčku s rozpáleným sádlem vložíme zbytek slaniny, bůčku, odřezků z králíka. Přidáme balíček a zprudka orestujeme ze všech stran. Nejprve pečeme zakryté, obracíme a poléváme výpekem cca 65 minut – do změknutí masa. Podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.
Pak odkryjeme, ještě polijeme výpekem a dopečeme do zčervenání povrchu. Jako přílohu jsem dávala bramborové halušky. Já pekla v elektrickém pekáčku na stupni 4 a dopékala na 5, v normální troubě by asi doba byla kratší.