Plněný králíčí hřbet

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 tělo králíka bez končetin a bez hlavy
ledvinky a na každou ledvinu plátek slaniny
200 g bůčku nakrájeného na kostičky
200 g plátků paprikové slaniny
celý a drcený kmín
sůl
pepř dle chuti
případně odřezky králíka
sádlo do pekáče

Postup přípravy receptu

  1. Nevykostěného králíka rozložíme na plát, lehce osolíme a okmínujeme celým kmínem. Vysteleme směsí bůčku a slaniny. Ledviny zabalíme do plátku slaniny a vložíme na směs. Králíčka zabalíme a upevníme jehlami, nebo ovážeme provázkem. Povrch lehce osolíme a obalíme v drceném kmínu.

  2. Na dno pekáčku s rozpáleným sádlem vložíme zbytek slaniny, bůčku, odřezků z králíka. Přidáme balíček a zprudka orestujeme ze všech stran. Nejprve pečeme zakryté, obracíme a poléváme výpekem cca 65 minut – do změknutí masa. Podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.

  3. Pak odkryjeme, ještě polijeme výpekem a dopečeme do zčervenání povrchu. Jako přílohu jsem dávala bramborové halušky. Já pekla v elektrickém pekáčku na stupni 4 a dopékala na 5, v normální troubě by asi doba byla kratší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!