Křehounký velikonoční beránek, na kterého nezapomenete

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 velká vejce
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g polohrubé mouky
100 ml oleje
3 g prášku do pečiva
kůra z 1 citronu
50 ml studené vody
špetka soli
máslo nebo sádlo na vymazání
trocha hrubé mouky na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Ještě než začnete vážit všechny složky, dejte vyhřát troubu na 160-170°C a mřížku dejte do dolní poloviny.

  2. Vymažte a vysypte formu.

  3. Oddělte žloutky od bílků.

  4. Žloutky smíchejte s cukry do pěny (cca 2 min míchání).

  5. Vlijte olej, smíchejte v homogenní hmotu.

  6. Mouku a prášek do pečiva prosejte k základu.S

  7. míchejte a přidejte vodu a citronovou kůru.

  8. Zamíchejte, aby směs byla vláčná.

  9. Vyšlehejte bílky a vmíchejte do těsta.

  10. Vlijte těsto do formy a nažeňte tekutinu i do všech záhybů jako jsou ouška a ocásek.

  11. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 30 minut dozlatova. Zda už je beránek propečený, můžete zkontrolovat pomocí špejle – pokud ji vpíchnete do nejhlubšího místa, vytáhnete a nebude oblepená těstem, je to hotové.

  12. Nechte zchladnout ještě ve formě.

  13. Pak pocukrujte nebo polijte kýženou oblíbenou polevou. Těsto obstojně chutná i druhý den.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!