Terrina z lilku a kuřecího masa

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 lilek
1 kuřecí řízek
3 vejce
petrželka
2-3 stroužky česneku
1/2 červené papriky
čerstvý tymián
rozmarýn
oregano
majoránka
4 PL strouhanky na vysypání zapékacích misek
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Lilek rozkrojíme na polovinu, v každé půlce uděláme nožem v dužině křížem hlubší zářezy, do kterých vsuneme plátky česneku. Potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.

  2. Do trouby na mřížku dáme pečící papír, půlky lilku na něj položíme a pečeme cca 40 minut. Do pánve s olejem dáme umleté kuřecí maso, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a restujeme cca 7 minut.

  3. Po upečení necháme lilek trochu zchladnout a pak dužinu vydlabeme lžící do mísy, můžeme příp. ještě rozmixovat tyčovým mixerem.

  4. Do pyré z lilku přidáme orestované maso s paprikou, petrželku, vejce, strouhanku, tymián, případně ještě dochutíme pepřem, solí a vše dobře promícháme.

  5. Zapékací misky vytřeme olejem a vysypeme strouhankou nebo mletými mandlemi. Misky naplníme směsí a dáme na plech, do kterého nalijeme vodu, aby v ní byly misky do půlky ponořené. Terrinu pečeme minimálně 45 minut, záleží na velikosti zapékacích misek.

  6. Po upečení necháme terrinu dostatečně vychladnout minimálně 4 hodiny, pak jde dobře ze zapékacích misek vyklopit.

  7. Podáváme s pečivem a nebo v případě teplé variace s bramborami či bramborovou kaší. Upečená terrina jde dobře namazat na chleba jako pomazánka. Terrinu můžete udělat také bez kuřecího masa jako vegetariánskou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!