Terrina z lilku a kuřecího masa
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 lilek
- 1 kuřecí řízek
- 3 vejce
- petrželka
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 červené papriky
- čerstvý tymián
- rozmarýn
- oregano
- majoránka
- 4 PL strouhanky na vysypání zapékacích misek
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup Terrina z lilku a kuřecího masa
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Lilek rozkrojíme na polovinu, v každé půlce uděláme nožem v dužině křížem hlubší zářezy, do kterých vsuneme plátky česneku. Potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
Do trouby na mřížku dáme pečící papír, půlky lilku na něj položíme a pečeme cca 40 minut. Do pánve s olejem dáme umleté kuřecí maso, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a restujeme cca 7 minut.
Po upečení necháme lilek trochu zchladnout a pak dužinu vydlabeme lžící do mísy, můžeme příp. ještě rozmixovat tyčovým mixerem.
Do pyré z lilku přidáme orestované maso s paprikou, petrželku, vejce, strouhanku, tymián, případně ještě dochutíme pepřem, solí a vše dobře promícháme.
Zapékací misky vytřeme olejem a vysypeme strouhankou nebo mletými mandlemi. Misky naplníme směsí a dáme na plech, do kterého nalijeme vodu, aby v ní byly misky do půlky ponořené. Terrinu pečeme minimálně 45 minut, záleží na velikosti zapékacích misek.
Po upečení necháme terrinu dostatečně vychladnout minimálně 4 hodiny, pak jde dobře ze zapékacích misek vyklopit.
Podáváme s pečivem a nebo v případě teplé variace s bramborami či bramborovou kaší. Upečená terrina jde dobře namazat na chleba jako pomazánka. Terrinu můžete udělat také bez kuřecího masa jako vegetariánskou.