Polévka s řapíkatým celerem, bazalkou a smetanou
Recepty, PolévkySuroviny
- 400 g řapíkatého celeru nakrájeného na drobné kousky
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 250 smetany ke šlehání
- 1 lžíce sušeného česneku (nebo 1 stroužek)
- 3 trojúhelníčky smetanového taveného sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1 litr horké vody
- bílý pepř
- sůl
- špetka muškátového květu
- čerstvá bazalka (10 lístků)
- pažitka
- Na případné zahuštění:
- 2 lžíce hladké mouky
Postup Polévka s řapíkatým celerem, bazalkou a smetanou
Postup přípravy receptu
-
Na másle a olivovém oleji zpěníme cibulku a zpěníme cibuli. Přidáme řapíkatý celer a orestujeme. Pak zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme.
Přidáme smetanu, tavený sýr, česnek, muškátový květ a nakonec natrhanou bazalku s pažitkou. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci studeného másla a podáváme (samotnou nebo s opečenými krutonky).
Zahuštění polévky (není nutné): v menší zavařovací sklenici smícháme dvě lžíce hladké mouky se smetanou, pevně uzavřeme a protřeme, aby nevznikly hrudky, provaříme.