Polévka s řapíkatým celerem, bazalkou a smetanou

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g řapíkatého celeru nakrájeného na drobné kousky
1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
250 smetany ke šlehání
1 lžíce sušeného česneku (nebo 1 stroužek)
3 trojúhelníčky smetanového taveného sýra
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce másla
1 litr horké vody
bílý pepř
sůl
špetka muškátového květu
čerstvá bazalka (10 lístků)
pažitka
Na případné zahuštění:
2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Na másle a olivovém oleji zpěníme cibulku a zpěníme cibuli. Přidáme řapíkatý celer a orestujeme. Pak zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme.

  2. Přidáme smetanu, tavený sýr, česnek, muškátový květ a nakonec natrhanou bazalku s pažitkou. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci studeného másla a podáváme (samotnou nebo s opečenými krutonky).

  3. Zahuštění polévky (není nutné): v menší zavařovací sklenici smícháme dvě lžíce hladké mouky se smetanou, pevně uzavřeme a protřeme, aby nevznikly hrudky, provaříme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!