Plněné žampiony ve šťavnatém lůžku
Recepty, HoubySuroviny
- 10 velkých žampionů
- 220 g Niva
- 150 g sýra Eidam
- 250 g nakrájených plátků anglické slaniny
- 150 g slaniny vcelku-použila jsem debrecínský špek
- 1 velká cibule
- 1 tenký plátek másla,nebo 1 PL oleje
- 2 kostky zeleninového bujonu
- 2 dl vody
- nasekané zelené bylinky na ozdobu
Postup Plněné žampiony ve šťavnatém lůžku
Postup přípravy receptu
-
Ve 2 dl vody necháme rozvařit 2 kostky zeleninového bujonu. Žampiony sloupneme a vyřízneme nožky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a ty ještě překrojíme na polovinu, žampionové nožky rozkrojíme na silné plátky. Celou slaninu nakrájíme na drobnější kostičky. Nivu nastrouháme na velkých slzičkách struhadla, eidam na malých slzičkách a sýry společně promícháme.
Zapneme si troubu na rozehřátí a nachystáme si zapékací mísu.
Ve větším kastrůlku na rozehřátém tuku 4 minuty smažíme nakrájenou slaninu, pak přidáme cibuli, nakrájené nožky, promícháme a vypneme.
Přichystané kloboučky žampionů naplníme promíchanými sýry, zabalíme do kříže nakrájenou anglickou slaninou a pokud bude třeba, zajistíme párátkem, aby slanina držela.
Do připravené zapékací mísy předěláme z kastrůlku osmaženou směsku slaniny, cibule a nožek, na to narovnáme naplněné a do anglické zabalené žampiony, podlijeme připraveným zeleninovým vývarem, přiklopíme víkem nebo alobalem a v předehřáté troubě pečeme na plný výkon 30 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory, přelité výbornou šťávou a posypané zelenými bylinkami.