Plněné žampiony v pikantní omáčce
Recepty, HoubySuroviny
- Větší žampiony (já měla 7ks)
- 2 uzená kuřecí stehna
- 1 malá cibule
- špetka uzené sladké papriky
- cca 100 g tvrdého sýru Blaťácké zlato (nebo jiný vhodný na zapékání)
- zelené bylinky
- sůl
- olej
- Na omáčku:
- malá sklenka domácího leča (cibule, rajčata, papriky) nebo Ljutěnice
- 2-3 polévkové lžíce harissy paprikové pasty
- sůl
- Kuskus:
- 1 malá cibule
- 1-2 stroužky česneku
- zelené bylinky
- vývar
- olej nebo máslo
- sůl
Postup Plněné žampiony v pikantní omáčce
Postup přípravy receptu
-
Klobouky žampionů oloupeme a krátce opečeme z obou stran. Osolíme.
Na pánvi s olejem zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobno pokrájené maso ze stehen, orestujeme, zaprášíme uzenou paprikou, osolíme, promícháme a odstavíme.
Vmícháme bylinky a nastrouhaný sýr.
Směsí naplníme klobouky žampionů.
Do stejné pánve, kde jsme dělali směs na plnění, vlijeme lečo, přidáme harissu, dochutíme a necháme lehce zredukovat. Pokud nám zbyla náplň, přidáme ji k omáčce.
Poté omáčku vlijeme do zapékací misky, poskládáme do ní žampiony a dáme do rozpálené trouby na 200°C na cca 15 minut.
V pánvi si zeklovatíme cibuli na másle nebo oleji, přidáme krátce orestovat posekaný česnek a přisypeme kuskus. Krátce opražíme.
Zalijeme vývarem, osolíme, přiklopíme a odstavíme.
Několikrát ho po chvilkách promícháme, aby byl sypký a nakonec vmícháme bylinky.