Plněné žampiony v pikantní omáčce

Recepty, Houby

Suroviny

Větší žampiony (já měla 7ks)
2 uzená kuřecí stehna
1 malá cibule
špetka uzené sladké papriky
cca 100 g tvrdého sýru Blaťácké zlato (nebo jiný vhodný na zapékání)
zelené bylinky
sůl
olej
Na omáčku:
malá sklenka domácího leča (cibule, rajčata, papriky) nebo Ljutěnice
2-3 polévkové lžíce harissy paprikové pasty
sůl
Kuskus:
1 malá cibule
1-2 stroužky česneku
zelené bylinky
vývar
olej nebo máslo
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Klobouky žampionů oloupeme a krátce opečeme z obou stran. Osolíme.

  2. Na pánvi s olejem zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobno pokrájené maso ze stehen, orestujeme, zaprášíme uzenou paprikou, osolíme, promícháme a odstavíme.

  3. Vmícháme bylinky a nastrouhaný sýr.

  4. Směsí naplníme klobouky žampionů.

  5. Do stejné pánve, kde jsme dělali směs na plnění, vlijeme lečo, přidáme harissu, dochutíme a necháme lehce zredukovat. Pokud nám zbyla náplň, přidáme ji k omáčce.

  6. Poté omáčku vlijeme do zapékací misky, poskládáme do ní žampiony a dáme do rozpálené trouby na 200°C na cca 15 minut.

  7. V pánvi si zeklovatíme cibuli na másle nebo oleji, přidáme krátce orestovat posekaný česnek a přisypeme kuskus. Krátce opražíme.

  8. Zalijeme vývarem, osolíme, přiklopíme a odstavíme.

  9. Několikrát ho po chvilkách promícháme, aby byl sypký a nakonec vmícháme bylinky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!