Plněné cuketky (kusa mahsi)
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 kg malých cuket (každá max. 10 cm dlouhá;cca 12 ks)
- 1 hrnek (200 ml) středně zrnné rýže
- 1 rovná lžička mleteno nového koření
- 1/4 lžičky skořice
- sůl
- olivový olej
- menší brambor
- Na omáčku:
- 2 kg zralých rajčat
- mletý kardamom
- mletá skořice
- mleté nové koření
- cukr
- sůl
Postup Plněné cuketky (kusa mahsi)
Postup přípravy receptu
-
Omyta rajcata prepulime, vlozime do hrnce, zalijeme cca 250 ml vody, osolime a pod poklickou dusime do mekka.
Uvarenou rajcatovou smes propasirujeme pres sito a dochutime soli, cukrem, kardamomem, mletym korenim a skorici.
Cuketky omyjeme, odstranime stopky a vydlabeme (viz. foto). Nedlabeme prilis na tenko, varem by se cukety rozvarily.
Ryzi dukladne proplachneme a na trosce olivoveho oleje, spolu s korenim, lehce oprazime. Osolime.
Jednotlive cuketky plnime ryzovou smesi. Neplnime az po okraj, pouze o trochu mene nez polovina vysky kazde cukety.
Kazdou cuketu uzavreme klinkem bramboru a vlozime do rajske omacky. Pod poklickou (na strednim plameni) cca 1 hodinu varime.
Podavame bud samostatne nebo s pecivem. Ja podavam s ryzi.