Dort - květinové sudy s krokusy a břečťanem
Recepty, DortySuroviny
- korpusy:
- 2 korpusy (20 cm forma) z dávky:
- 5 vajec
- špetka soli
- 150 g cukru písek
- 5 lžic oleje
- 30 g kakaa
- 120 g hladké mouky
- 1 korpus z dávky (30 cm forma):
- 10 vajec
- 2 špetky soli
- 300 g cukru
- 10 lžic oleje
- 60 g kakaa
- 240 g hladké mouky
- krém:
- 0,5 l vody
- 10 plných lžic polohrubé mouky
- 2 másla Creme Bonjour
- 2 měkké tvarohy
- cukr moučka dle chuti
- 1 kg čerstvých jahod
- pikantní marmeláda
- 2 dávky domácí potahovací hmoty:
- z 1 kg cukru
- 0,5 kg sušeného mléka
- vody
- medu
- mandlového aroma
- potravinářské barvy
- aranžérské drátky
- floristická páska
Postup Dort - květinové sudy s krokusy a břečťanem
Postup přípravy receptu
-
postup na korpusy v poznámce postup na krém: svaříme vodu s rozmíchanou moukou na hustou kaši, necháme pod potravinovou folií vychladnout (aby neoschlo), vyšleháme s trochou cukru moučka dohladka, všleháme změklé máslo (používám Creme Bonjour raději než klasické máslo, je do krému jemnější) a cukr dle chuti. Odebereme 1/3 stranou na pomazání boků. Do zbytku všleháme tvaroh. jeden menší korpus odložíme, poslouží rozdrobený jako hlína v sudech a okolo sudů na tácu
Korpusy rozkrojíme podélně na třetiny, promažeme marmeládou, krémem a proložíme jahodami, vrchní koprus potřeme také slabou vrstvou tvaroh.krému, boky začistíme máslovým základním krémem (aby tvarohový nepřišel do styku s marcipánem), necháme do druhého dne proležet.
Obložíme boky marcipánovým pruhem- podkladem o cca 2cm vyšší, než je korpus a sestavíme korpusy na sebe na finálním podnosu s vyššími okraji (mně udělal tác manžel na míru lednice - max 38cm hrana). Na podklad přilepíme marcipánová prkna, barvami vystínujeme, přidáme marcipánové pruhy - obruče, které natřeme stříbrnou barvou. Na korpusy dáme jako hlínu část rozdrobeného posledního korpusu, zbytek umístíme na tác (dá se po snědení dortu použít třeba do pohárů, zde má funkci spíš dekorační), zapícháme květy, poupata a listy krokusů a břečťan. Na poslední fotce doplněno i o čokoládové kamínky, dodala jsem na poslední chvíli.
Postup na kytky - inspirací je na netu hodně, je to piplačka, každý lístek je vytvarovaný na drátku, po zaschnutí pak postupně svazovány floristickou páskou.