Uzbecké lepjošky, housky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka (teplého)
- 80 g másla (rozpuštěného)
- 20 g droždí
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 1 vejce (na potření)
Postup Uzbecké lepjošky, housky
Postup přípravy receptu
-
Rozpustíme máslo a z teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku a sůl.
Do mouky přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto. Těsto dáme na 1 hodinu na teplé místo vykynout.
Po vykynutí vytvarujeme lepjošku nebo housky a potřeme je rozšlehaným vejcem. Můžeme je posypat černuchou (černý kmín), sezamem, solí (podle chuti) a dáme je péct do vyhřáté trouby na 180-190°C / cca 20-30 min., dokud nebudou z vrchu zlaté. Po vyndání necháme pečivo vychladnout a můžeme servírovat, třeba k polévce a nebo i jen tak k zakousnutí.