Plněná roláda z vepřové kýty
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové kýty
- 5 vajec vel. M-L
- 1 větší mrkev
- 50 g mraženého hrášku
- 2 balení mozzarelly
- 100 g pikantní slaniny (chilli šunky, vepř. kýty pikant apod.)
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce grilovacího koření bez soli a glutamanu
- sůl a pepř dle chuti
- cca 3 lžíce vody na podlití
Postup Plněná roláda z vepřové kýty
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu rozřízneme na co největší plát obdélníkového tvaru a přes potravinářskou fólii ho dobře rozkleme paličkou na maso. Poté osolíme a opepříme z obou stran.
Na lžící másla v pánvi orestujeme nadrobno pokrájené jarní cibulky, pak přidáme rozmíchaná osolená a opepřená vajíčka, která usmažíme a necháme lehce zchladnout.
Na rozklepaný plát masa poklademe plátky slaniny nebo jiného pikantního salámu s vyšším podílem masa (např. vepřové kýty pikant nebo chilli šunky). Rovnoměrně rozprostřeme usmažená vajíčka s jarní cibulkou a posypeme hráškem. Pokračujeme mozzarellou pokrájenou na tenká kolečka. Mrkev rozkrojíme na podlouhlé hranolky a pokladame na okraj delší strany rolády a pak už od této strany můžeme začít opatrně rolovat. Na druhém konci rolády necháme trochu volného místa, aby nám při zavinování rolády náplň nevyjížděla. Svážeme kuchařským provázkem a vložíme do zapékací mísy nebo pekáčku vytřeného olivovým olejem. Na závěr roládu posypeme grilovacím kořením, aby měla pěknou barvičku. Podlijeme cca 3 lžícemi vody, aby se nám udělal základ pro šťávu na výpek.
Pečeme v troube vyhřáté na 170°C asi 1 hodinu v zaklopené zapékací míse nebo v pekáčku přikrytém alobalem. Na posledních 10 minut můžeme odkrýt a dopéct dozlatova.
Jako příloha se výborně hodí bramborová kaše, vařené brambory, šťouchané brambory, ale i rýže.