Placky pana lesního
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 200 g vody
- 50 g žitné chlebové mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 30 g kvásku
- Těsto:
- hotový rozkvas
- 200-210 g vody z vařených sušených hub
- 300 g hladké mouky
- 1-2 lžíce pšeničných otrub
- 10 g soli
- trocha drceného kmínu
- 80-100 g anglické slaniny (uzeného bůčku)
- 2 velké stroužky česneku
- hrst sušených hub
- Po upečení:
- 2-4 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- V rozpuštěném sádle rozmícháme rozetřený česnek a hotové, upečené placky jím můžeme potřít.
Postup Placky pana lesního
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas smícháme dohromady a zakryté v míse necháme asi 12-14 hodin vykynout. Sušené houby uvaříme ve vodě, vodu slijeme a vychladlou použijeme do těsta. Houby nasekáme na menší kousky. Slaninu pokrájíme na drobno a na pánvi vyškvaříme. Před stáhnutím z tepla do pánve přihodíme i na nudličky nakrájený česnek a jen krátce osmahneme.
K hotovému rozkvasu přidáme mouku a vodu z hub, promícháme a necháme 30 mniut odpočinout - proběhne autolýza (mouka bobtná a lépe se vyvíjí lepek). Přidáme houby, sádlo i s česnekem a slaninou, sůl a kmín a vymísíme těsto, které necháme asi 30-45 minut rozkynout.
Lžící namáčenou v hrnečku s vodou z těsta vykrajujeme kousky (9-12), ukládáme je na plech a roztlačíme do vyšší placky. Na plechu necháme asi 60-90 minut nakynout, můžeme je i s plechem vsunout do igelitového pytle nebo aspoň uložit do trouby, kde neoschnou.
Vykynuté placky můžeme sypnout kmínem a upečeme je ve vyhřáté troubě při 220°C přibližně 20-25 minut. Hotové, ještě horké můžeme placky potřít sádlem smíchaným s rozetřeným česnekem.