Vepřový nářez ze šunkovaru

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřového (bůček + plecko)
2 dkg soli (pokud má mít mozaika krásnou barvu, tak 2 dkg rychlosoli)
černý a bílý pepř podle chuti
sušený česnek
1 mikrotenový sáček (do mrazáku)
20 cm řeznického provázku
šunkovar (obsah 1,2 kg)
(v koření se meze nekladou, může se dát majoránka, paprika, muškátový oříšek...podle své chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Vykostěný a kůže zbavený bůček a plecko umlít na šajbě 6 až 8 mm. Do pomletého přidat sůl i koření a nutně dobře hnětat, nejlépe v hnětači aspoň 15 -20 minut.

  2. Do šunkovaru vložit sáček a do něj dát uhnětenou směs. Dobře udusat a několikrát bouchnout na tvrdou podložku, ať se ven dostane veškerý vzduch. Sáček zavázat, šunkovar uzavřít a na 24 hodin uložit do lednice.

  3. Po této době vložit šunkovar do vřící vody, ustálit na teplotu 75-80°C a nechat dvě hodiny. Šunkovar potom ochladit a studený dát do lednice aspoň na 12 hodin.

  4. Úplně vychlazenou mozaiku vyjmout ze šunkovaru (jde to lehčeji, pokud se šunkovar pár sekund polije horkou vodou).

  5. Mozaiku vyndáme ze sáčku, otřeme rosol, který buď sníme nebo dáme do nějaké husté polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!