Uzený pstruh nebo makrela
Recepty, RybySuroviny
- 4 pstruzi nebo makrely, o hmotnosti 300 – 350 g /ks
- 2 litry studené vody
- 190 g kuchyňské soli
- 10 kuliček pepře (třeba barevného nebo jen černého)
- 5 kuliček nového koření
- 2 přelomené bobkové listy
- háčky na zavěšení
Postup Uzený pstruh nebo makrela
Postup přípravy receptu
-
Veškeré koření i sůl převaříme aspoň 5 minut a necháme vychladit. Ryby očistíme zevně i vně a tady bych doporučoval podél páteře pořádně vyčistit lžičkou hnědou skvrnu (ledvinky), která způsobuje nahořklé maso po vyuzení. Očištěným rybám uděláme příčné zářezy a vetřeme trochu soli, dáme do vhodné nádoby (sklo, porcelán) a zalijeme vychladlým lákem, zatížíme, nejlépe porcelánovými talířky, aby ryby byly zcela ponořené. Asi po 12 hodinách ryby opláchneme, napíchneme na háček, necháme okapat a oschnout nejméně hodinku. Do předem rozehřáté udírny zavěsíme ryby a asi půl hodiny je dosušujeme při otevřené udírně při teplotě cca 50 °C. Po této době udírnu zavřeme a udíme při teplotě 75/80 °C asi 2 a půl hodiny. Kontrolujeme barvu kůže a vnitřek ryb, která nakonec musí být zlatohnědá. Po vyuzení ryby necháme vychladnout a uložíme je na nějakou dobu do ledničky zabalené v alobalu nebo v pečícím papíře. Nejchutnější ryby jsou studené. Udíme olší nebo bukem.