Pivní závin s tvarůžky a hlávkovým zelím

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
50 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
100 ml piva (zde Budvar 10°)
1/2 Hery či jiný podobný tuk
3 hrsti najemno nakrájeného hlávkového zelí
1 lžička celého kmínu
1 lžíce oleje
0,5 dl vody
6 plátků anglické slaniny
100 g jemně nakrájených tvarůžků
3 lžičky uzené papriky
3 lžičky soli
2 lžíce strouhanky
1 lžička mletého kmínu
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s kousky Hery a spolu s pivem vypracujeme těsto. Necháme 10 minut odpočinout, pak na pomoučněném válu vyválíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

  2. Zelí dusíme s olejem a vodou asi 15-20 minut. Pak slijeme a necháme vychladnout. Na těsto nasypeme strouhanku, položíme plátky anglické slaniny a posypeme tvarůžky. Na ně naklademe jednu vrstvu zelí, které osolíme a posypeme paprikou a kmínem, pak dáme další vrstvu zelí.

  3. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zabalíme. Celý závin opět potřeme vajíčkem a dáme do vyhřáté trouby péct asi na 40 minut (cca 190°C). Dobrý je teplý i studený, ale studený se lépe krájí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!