Panenka plněná nivou a sušenými rajčaty

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 středně velké vepřové panenky
sůl
pepř
sladká chilli omáčka
olivový olej extra virgin
50 g nivy
10 sušených rajčat naložených v oleji
1 lžíce hladké mouky
2 dl vepřového vývaru
olej na pánev

Postup přípravy receptu

  1. Panenky rozpůlíme na dvě stejné poloviny, očistíme od blan, ostrým nožem v nich uděláme otvor, který naplníme rajčaty a kousky nivy, konec masa spojíme párátkem.

  2. Naplněné panenky posolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, potřeme sladkou chilli omáčkou a olivovým olejem. Takto připravenou panenku necháme minimálně jednu hodinu odpočívat.

  3. Na pánvi si rozehřejeme olej slitý z rajčat, dolijeme rostlinným olejem, panenky na něm zprudka ze všech stran opečeme (ne déle jak 3 minuty z každé strany). Troubu rozehřejeme na 150°C, panenky vložíme na pekáček, necháme je v troubě péct maximálně 20 minut.

  4. Mezitím si na pánvi vydusíme výpek do tuku, orestujeme na něm zbylá rajčata nakrájená na proužky, zasypeme hladkou moukou, přidáme zbytek nivy, necháme rozpustit a zalijeme vepřovým vývarem.

  5. Důkladně promícháme dohladka a minimálně 15 minut necháme omáčku povařit, během kterých ji zredukujeme do požadované hustoty buď odpařením přebytečné tekutiny nebo naředěním vývarem. Omáčku nesolíme, po nivě je slaná dost, snad ji jen opepříme. Panenku nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!