Luxusní punčák z Recepty.cz od TheKacabi
Recepty, MoučníkySuroviny
- Piškot - můžete si upéct svým oblíbeným způsobem
- Nálev:
- 300 g cukru krystal
- 250 ml vody
- rum
- citronová šťáva
- Potravinářské barvivo (červené a žluté)
- Marmeláda
- Poleva:
- moučkový cukr
- citronová šťáva
- rum
- čokoláda
Postup Luxusní punčák z Recepty.cz od TheKacabi
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si upečeme piškot, nejlépe na papíře. Když ho nechci lehounký a extra teninký a nadýchaný na roládu, dělám podle starého receptu: 5 celých vajec s 25 dkg cukru moučka vyšlehám do bílé pěny, nakonec zašlehám 5 lžic horkého mléka a zamíchám 25 dkg polohr. mouky. Při pečení nehlídám čas, ale barvu. Po vychladnutí ho rozkrájíme na tři stejně velké díly - budeme skládat na sebe.
Mezitím si připravíme nálev: cukr rozpustíme ve vodě, krátce převaříme, přidáme rum - nešetříme! (dala jsem asi 15 PL) a rozdělíme do dvou misek. Do jedné přidáme červené barvivo (podle uvážení, jak chcete mít barvu sytou), do druhé žluté (nedávala jsem - tady mi další dotace chemikálií přišla naprosto zbytečná) a citronovou šťávu.
Jeden díl piškotu potřeme marmeládou (čím pikantnější, tím lepší - černorybízová byla báječná).
Druhý díl si podélně ještě rozpůlíme. Jednu půlku namočíme do červeného nálevu, druhou do citronového nálevu a hezky vedle sebe uložíme na spodní díl piškotu. Může to být opravdu dost nasáklé, není třeba ždímat, krásně se pak rozleží.
Poslední díl piškotu také pomažeme marmeládou, můžeme ještě pokapat zbylým nálevem nebo rumem a pomazanou stranou dolu přiklopíme. Celé to dobře zatížíme a dáme tomu čas pěkně nasáknout - třeba i přes noc.
Navrch pak uděláme citronovou polevu a dozdobíme čokoládou.