Piškotová roláda s citronovou pěnou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na roládu:
- 4 vejce
- 100 g pískového cukru
- vanilkový cukr
- 120 g hladké mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- Na citronový krém:
- 2 bílky
- 1 smetana ke šlehání
- 6 polévkových lžic práškového cukru
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra z 1 citronu
- 1 želatinový ztužovač za studena
- Na ozdobu:
- 4 polévkové lžíce pískového cukru
- 1 citron nakrájený na tenká kolečka
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra z 1 citronu
Postup Piškotová roláda s citronovou pěnou
Postup přípravy receptu
-
Těsto: celá vejce vyšleháme s oběma cukry do husté pěny, opatrně vmícháme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva, vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě cca 180°C asi 8 - 10 minut.
Hotový plát přendáme i s papírem na vlhkou utěrku a po mírném zchladnutí smotáme a necháme zcela vychladnout.
Na náplň vyšleháme z bílků a poloviny cukru pevný lesklý sníh, smetanu s druhou polovinou cukru také vyšleháme a obě hmoty spojíme dohromady. Šťávu z citronu doplníme vlažnou vodou do 100 ml, přidáme nastrouhanou kůru a rozmícháme se želatinovým ztužovačem, vlijeme do připravené hmoty a důkladně rozmícháme.
Vychlazenou roládu rozmotáme, potřeme pěnou, smotáme a potřeme vršek, uhladíme a uložíme do chladu.
Chtěla jsem trošku netradiční ozdobu: cukr nechte zkaramelizovat, zalijte citronovou šťávou, nechte rozvařit - chvilku to trvá. Přidejte trošku vody, kolečka citronu, na hrubo nastrouhanou kůru a vařte do zhoustnutí - asi jako med. Roládu obložte kolečky citronu a pokapejte citronovým karamelem s kůrou.