Dušené zázvorové plátky s hlívou a zeleninou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

700-800 g vepřové kotlety, kýty, krkovice...
100 g farmářské slaniny
150 g hlívy
150 g pórku
2 větší řapíky celeru
2 stroužky česneku
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
nasekaný zázvor na dozdobení
sůl
pepř
olej
vývar
jíška, je-li třeba

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájíme na plátky a po stranách nařízneme, aby se nám nekroutilo při tepelné úpravě. Naklepávat nemusíme, stačí osolit a opepřit.

  2. Na trošce oleje osmažíme plátky masa a na nudličky nebo kostičky pokrájenou slaninu dozlatova. Poté plátky vyndáme stranou, do výpeku přisypeme pokrájenou hlívu, pórek a řapíkatý celer, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše za občasného promíchání orestujeme jen do povadnutí, pak vrátíme zpět plátky masa, podlijeme cca 200 ml vývaru a dusíme pod poklicí doměkka, za občasného promíchání a případného podlití, dle potřeby.

  3. Když máme maso měkké, dle chuti dosolíme a opepříme, pokud jsme podlili trochu více, můžeme sos zahustit troškou jíšky a provaříme.

  4. Podáváme s bramborem, rýží, gnocchi nebo noky a na talíři ještě posypeme troškou jemně nasekaného čerstvého zázvoru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!