Citronové / pomerančové palačinky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto:
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- citronová nebo pomerančová kůra,
- čerstvě jemně nastrouhaná
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru krupice
- cca 270 g hladké mouky
- špetka soli
- olej na smažení
- Krém:
- 80 ml citronové nebo pomerančové šťávy
- 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry,
- čerstvě nastrouhané
- 70 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžíce vanilkového pudinku (sypký)
- 70 g másla
- měkký tvaroh nebo
- domácí smetanová lučina nebo mascarpone dle potřeby
Postup Citronové / pomerančové palačinky
Postup přípravy receptu
-
Palačinky: z uvedených ingrediencí umícháme hladké řidší těsto, které necháme za občasného promíchání odstát cca 20-30 minut. Jemně nastrouhanou čerstvou kůru (pouze žlutou nebo oranžovou část) přidáme dle vlastní chuti. Pak naběračkou těsto rozléváme na olejem omaštěnou rozpálenou pánev a smažíme z obou stran dozlatova.
Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.
Do zchladlého krému zašleháme zhruba 300 g tvarohu nebo mascarpone, dle požadované hustoty můžeme krém zředit například i troškou jogurtu nebo zakysané smetany. Množství cukru si každý určí podle své chuti.
Palačinky potíráme citronovou náplní dle chuti. Citronová náplň je o dost výraznější než pomerančová, takže nedoporučuji palačinky příliš přeplnit. Dozdobit můžeme palačinky před podáváním ještě kopečkem šlehačky.