Citronové / pomerančové palačinky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto:
500 ml mléka
2 vejce
citronová nebo pomerančová kůra,
čerstvě jemně nastrouhaná
2 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru krupice
cca 270 g hladké mouky
špetka soli
olej na smažení
Krém:
80 ml citronové nebo pomerančové šťávy
1 lžička citronové nebo pomerančové kůry,
čerstvě nastrouhané
70 g cukru krupice
1 vejce
1 lžíce vanilkového pudinku (sypký)
70 g másla
měkký tvaroh nebo
domácí smetanová lučina nebo mascarpone dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Palačinky: z uvedených ingrediencí umícháme hladké řidší těsto, které necháme za občasného promíchání odstát cca 20-30 minut. Jemně nastrouhanou čerstvou kůru (pouze žlutou nebo oranžovou část) přidáme dle vlastní chuti. Pak naběračkou těsto rozléváme na olejem omaštěnou rozpálenou pánev a smažíme z obou stran dozlatova.

  2. Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.

  3. Do zchladlého krému zašleháme zhruba 300 g tvarohu nebo mascarpone, dle požadované hustoty můžeme krém zředit například i troškou jogurtu nebo zakysané smetany. Množství cukru si každý určí podle své chuti.

  4. Palačinky potíráme citronovou náplní dle chuti. Citronová náplň je o dost výraznější než pomerančová, takže nedoporučuji palačinky příliš přeplnit. Dozdobit můžeme palačinky před podáváním ještě kopečkem šlehačky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!