Drobenkový koláč s mákem, ovocem a tvarohem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na základ:
- 350 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 75 g cukru krupice
- 150 g másla pokojové teploty
- 1 vejce
- Na dokončení:
- 50 g mandlových lupínků nebo hrubě mletých lískových oříšků
- Náplň maková:
- 200 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 75 g cukru krupice
- kůra z poloviny citronu
- Náplň tvarohová:
- 250 g tvarohu (kostka)
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g cukru
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 30 ks švestek (čerstvé nebo mražené půlené) nebo 20 ks meruněk
Postup Drobenkový koláč s mákem, ovocem a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Začneme náplněmi: mák krátce povaříme v mléce s cukrem, přidáme nastrouhanou kůru a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a pudinkovým práškem a necháme stranou. Čerstvé ovoce omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. Měla jsem švestky z mrazáku.
Zapneme troubu na 180°C a uděláme drobenku. V míse smícháme sypké ingredience, přidáme změklé máslo, vejce a rukou promícháme. Z hotové drobenky odebereme cca 1/3 a k ní přidáme mandlové lupínky (na švestkový), nebo lískové oříšky (na meruňkový). Ostatní drobenku, zhruba 2/3, nasypeme rovnoměrně na plech (32 x 23 cm) vyložený papírem na pečení a trochu rukou přimáčkneme.
Na drobenku rozetřeme stěrkou makovou náplň, na ni poklademe do řad ovoce a to pokryjeme tvarohovou náplní. Lehce stěrkou uhladíme a posypeme drobenkou s mandlemi nebo oříšky podle druhu ovoce. Pečeme 35-40 minut dorůžova. Necháme vychladnout a podáváme.