Drobenkový koláč s jablky a mandlemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 a 1/4 hrnku cukru krupice (může být i krystal,ale krupice je lepší)
- 1/4 kostky másla
- vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- kypřící prášek
- 4 středně velká jablka
- šťáva z půlky citronu
- cca 100 g mandlí - plátky
- vrchovatá lžička koření do perníku
Postup Drobenkový koláč s jablky a mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve oloupeme jablka a nakrájíme na plátky. Aby nám mezitím nezhnědla, dáme je do misky s vodou a šťávou z citronu.
Uděláme drobenku: V míse smícháme všechnu mouku s cukrem, přidáme vanilkový cukr a máslo. Když je drobenka hotová, tak cca hrnek odebereme a dáme bokem.
Do drobenky, která v míse zůstala, přidáme mléko, vejce, kypřící prášek a pořádně zamícháme. Správná konzistence je taková, aby se skládala knížečka.
Vzniklé těsto vlijeme do plechu nebo pekáčku vyloženého pečícím papírem. Jablka scedíme a osušíme papírovou nebo látkovou utěrkou a rozprostřeme rovnoměrně na těsto. Nasypeme plátky mandlí.
Do odebrané drobenky zamícháme perníkové koření a nasypeme na jablka a mandle. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Klasicky pak vyzkoušíme špejlí, jestli je hotovo.