Drobenkový koláč s jablky a mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
1 a 1/4 hrnku cukru krupice (může být i krystal,ale krupice je lepší)
1/4 kostky másla
vanilkový cukr
1 hrnek mléka
2 vejce
kypřící prášek
4 středně velká jablka
šťáva z půlky citronu
cca 100 g mandlí - plátky
vrchovatá lžička koření do perníku

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve oloupeme jablka a nakrájíme na plátky. Aby nám mezitím nezhnědla, dáme je do misky s vodou a šťávou z citronu.

  2. Uděláme drobenku: V míse smícháme všechnu mouku s cukrem, přidáme vanilkový cukr a máslo. Když je drobenka hotová, tak cca hrnek odebereme a dáme bokem.

  3. Do drobenky, která v míse zůstala, přidáme mléko, vejce, kypřící prášek a pořádně zamícháme. Správná konzistence je taková, aby se skládala knížečka.

  4. Vzniklé těsto vlijeme do plechu nebo pekáčku vyloženého pečícím papírem. Jablka scedíme a osušíme papírovou nebo látkovou utěrkou a rozprostřeme rovnoměrně na těsto. Nasypeme plátky mandlí.

  5. Do odebrané drobenky zamícháme perníkové koření a nasypeme na jablka a mandle. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Klasicky pak vyzkoušíme špejlí, jestli je hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!