Tiramisu podle Bobinky

Recepty, Moučníky

Suroviny

2x Mascarpone nebo pomazánkové máslo nebo měkký tučný tvaroh
2 kelímky smetany na šlehání
koňak
1 - 2 balení cukrářských piškotů
100 g cukru
instantní káva
kakao (100%)

Postup přípravy receptu

  1. Originál tiramisu se dělá pouze z Mascarpone. Ale protože je dražší, můžeme volit i jiné varianty. Místo něj se dá použít kombinace 1 vanička neochuceného pomazánkového másla a 1x vanička tučného měkkého tvarohu, nebo dvě vaničky tvarohu nebo dvě vaničky pom. másla. Já osobně dávám většinou jedno balení Mascarpone a jedno balení pomaz. másla nebo tvarohu. Záleží na každého chuti a jeho financích.

  2. Uvaříme si silnou instantní kávu a pak do ní nalijeme cca 4 cl (velký panák) koňaku nebo rumu. Já dávám koňak, např. Metaxu nebo jakýkoliv podobný, je chuťově jemnější než klasický tuzemský rum. Ale kdo nemá může dát rum, jen stačí malý panák.

  3. Do mísy dáme 2 balení Mascarpone (nebo dvě balení čehokoliv z uvedených kombinací), oba kelímky šlehačky, cukr a asi 2 lžíce uvařené kávy s alkoholem, ve které budeme namáčet piškoty a vyšleháme v hustý krém.

  4. Připravíme si buď mističky, nejlépe hranaté, já mám z Ikei čtverhrané o rozměru 15x15 cm - viz odkaz - což je přesně délka cukrářských piškotů. Můžeme použít také dortovou formu nebo vysoké poháry - do těch musíme piškoty nalámat.

  5. Do silné kávy namáčíme rychle piškoty a skládáme je do formy - já dávám na misku 15x15cm vždy přesně 4 vedle sebe. Potom pomažeme vrstvou krému a znovu poklademe namočenými piškoty, já skládám druhou vrstvu piškotů příčně oprati té první (do mřížky). A pak opět pomažeme zbytkem krému. Nakonec přes sítko posypeme kvalitním 100% kakaem a přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice ztuhnout.

  6. Já z tohoto množství udělám 3 tyto misky a věřte, že jedna tahle miska stačí pro dva lidi. Ale velký jedlík sní klidně jednu misku sám.

  7. Tento dezert je opravdu výborný, ale je dobré vybírat pouze kvalitní suroviny,především pak kakao a alkohol. Ve finále je to hodně znát a je to opravdu lahůdka. Ale nemusíte se bát místo jednoho kelímku mascarpone dát např. pomazánkové máslo nebo tvaroh, chuťově je to i ve finále lepší než jen z čistého mascarpone.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!