Domácí tagliatelle s houbovou omáčkou
Recepty, TěstovinySuroviny
- 300 g kvalitní hladké mouky (nejlépe semolina nebo aspoň 00)
- 3 celá vejce
- Na omáčku:
- 1 menší cibule (2 šalotky)
- 1 stroužek česneku
- 200 g sušených hub (nejlépe hříbky)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce másla
- 150 ml drůbežího vývaru
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka
- -----
- strouhaný parmazán dle chuti
- 1 lžička olivového oleje na vaření těstovin
Postup Domácí tagliatelle s houbovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Sušené houby nejprve namočíme do vlažné vody, necháme stranou a uděláme těstoviny. Na vál odvážíme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Plochým nožem nahrnujeme mouku postupně od kraje k vejcím a pak rukou zpracujeme hladké, pružné, nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout na 30 minut do chladu. Odpočinuté rozdělíme na 3 díly a postupně z každého vyválíme placku cca 1 mm silnou (zbylé těsto máme stále ve folii).
Placky necháme mírně oschnout, posypeme lehce hrubou moukou, srolujeme a nakrájíme ostrým nožem na proužky 0,5 cm široké. Vytvořená hnízda rozbalíme a necháme volně rozložené oschnout (takto můžeme udělat do zásoby a nechat usušit).Těstoviny pak uvaříme v dostatečném množství osolené vody se lžičkou olivového oleje, scezené neproplachujeme.
Na omáčku dáme do hluboké pánve na olej zesklovatět nasekanou cibuli a česnek. Přidáme máslo, vymačkané houby a chvilku opékáme. Podlijeme vývarem a houby povaříme doměkka. Zalijeme smetanou a vaříme do požadované hustoty, přidáme nasekanou petrželku, osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme s tagliatelle a na talíři můžeme posypat strouhaným parmazánem.