Domácí tagliatelle s houbovou omáčkou

Recepty, Těstoviny

Suroviny

300 g kvalitní hladké mouky (nejlépe semolina nebo aspoň 00)
3 celá vejce
Na omáčku:
1 menší cibule (2 šalotky)
1 stroužek česneku
200 g sušených hub (nejlépe hříbky)
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce másla
150 ml drůbežího vývaru
1 kelímek smetany ke šlehání
sůl
pepř
čerstvá petrželka
-----
strouhaný parmazán dle chuti
1 lžička olivového oleje na vaření těstovin

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby nejprve namočíme do vlažné vody, necháme stranou a uděláme těstoviny. Na vál odvážíme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Plochým nožem nahrnujeme mouku postupně od kraje k vejcím a pak rukou zpracujeme hladké, pružné, nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout na 30 minut do chladu. Odpočinuté rozdělíme na 3 díly a postupně z každého vyválíme placku cca 1 mm silnou (zbylé těsto máme stále ve folii).

  2. Placky necháme mírně oschnout, posypeme lehce hrubou moukou, srolujeme a nakrájíme ostrým nožem na proužky 0,5 cm široké. Vytvořená hnízda rozbalíme a necháme volně rozložené oschnout (takto můžeme udělat do zásoby a nechat usušit).Těstoviny pak uvaříme v dostatečném množství osolené vody se lžičkou olivového oleje, scezené neproplachujeme.

  3. Na omáčku dáme do hluboké pánve na olej zesklovatět nasekanou cibuli a česnek. Přidáme máslo, vymačkané houby a chvilku opékáme. Podlijeme vývarem a houby povaříme doměkka. Zalijeme smetanou a vaříme do požadované hustoty, přidáme nasekanou petrželku, osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme s tagliatelle a na talíři můžeme posypat strouhaným parmazánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!