Varmuža
Recepty, MoučníkySuroviny
- jablka - např. padanky
- voda
- škrob (Maizena, Solamyl, Zlatý klas ap.)
- 45 g na 1/2 l tekutiny
- cukr (med)
- špetka soli
- skořice
- hřebíček
- mléko (smetana)
Postup Varmuža
Postup přípravy receptu
-
Nakrájená jablka bez jadřinců i se slupkou, s cukrem, skořicí a hřebíčkem přivedeme do varu (nedovařený kompot), zahustíme škrobem (Maizena, Solamyl, Zlatý klas ap.), povaříme cca 2 minuty do zhoustnutí. Vyrobili jsme v podstatě tužší jablkový puding s kousky nerozvařených jablek, ale bez mléka.
Nalejeme do misek 1,5 cm pod okraj a necháme ztuhnout v lednici.
Servírujeme tak, že do misky nalejeme 1 cm chlazeného mléka. Je to překvapivě chutné a osvěžující letní jídlo nebo dezert.