Piškotová bábovka (lehká)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 240 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 10 lžic horké vody
- 6 g kypřícího prášku
- špetka soli
- lžíce kakaa
Postup Piškotová bábovka (lehká)
Postup přípravy receptu
-
Formu na bábovku vymažeme dobře máslem a vysypeme strouhankou.
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh.
V míse ušleháme žloutky s cukrem, postupně k nim zašleháváme 10 lžic horké vody (nesmí být vařící!). Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne světlá pěna. Poté přisypáváme postupně mouku a středně šleháme, pak do těsta lehce vmícháme bílky.
Směs nalijeme do formy, ale do zbylé menší části těsta můžeme vmíchat kakao. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme zapíchnutím špejle - neulpí-li na ní kousky těsta, je bábovka hotová.
Po upečení bábovku necháme chvilku chladnout ve formě, potom formu obrátíme dnem vzhůru a bábovku vyklopíme.