Hit internetu Smetanová jarní pomazánka
Recepty, PomazánkySuroviny
- 380 g smetanového jogurtu
- 100 g smetany ke šlehání (40%)
- 10 g čerstvé pažitky
- 5 malých ředkviček
- mořská sůl
- čistá utěrka
- cedník
Postup Hit internetu Smetanová jarní pomazánka
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy vyklopte jogurt a přilijte 100 g (asi půl kelímku) smetany ke šlehání. Pořádně promíchejte.
Cedník si vyložte čistou utěrkou a postavte ho do vyššího hrnce tak, aby se dno cedníku nedotýkalo dna hrnce.
Do utěrky vyklopte jogurtovou směs a přikryjte ji volnými cípy, aby byla úplně zakrytá.
Na takto připravený smotek z utěrky položte závaží (já použila svůj úderný kameninový hmoždíř, ale klidně zvolte i čistý kámen, nebo velkou konzervu).
Celý cedník i s hrncem pořádně omotejte potravinovou fólií a uložte do lednice alespoň na osm hodin pořádně odležet (nejlépe přes noc).
Odkapanou směs přesuňte do mísy a podle chuti osolte čerstvě mletou himalájskou solí.
Pažitku si nakrájejte na drobno a přidejte do smetanového základu.
Ředkvičky nastrouhejte na jemno, pořádně z nich vymačkejte vodu a přisypte do pomazánky.
Vše poctivě promíchejte a můžete podávat.