Pikantní švestkové chutney

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
asi 300 g třtinového cukru
1 lžička mletého zázvoru
3 stroužky drceného českého česneku
2 nasekané chilli papričky (nemusí být)
10 v hmoždíři utlučených hřebíčků
2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/2 hrnku červeného vinného octa
1/2 hrnku červeného vína
2 lžíce utlučených hořčičných semínek
podle chuti asi 2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Švestky můžeme pokrájet na menší kousky a v kastrolu se silnějším dnem je smícháme s cukrem. Na středním ohni cukr s ovocem rozpustíme a přidáme ostatní suroviny. Dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne. Pokud je to nutné, můžeme občas podlít několika lžícemi vody. Na konci ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme. Plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout. Podáváme nejdříve po týdnu k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!