Pikantní švestkové chutney
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
- asi 300 g třtinového cukru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 3 stroužky drceného českého česneku
- 2 nasekané chilli papričky (nemusí být)
- 10 v hmoždíři utlučených hřebíčků
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 hrnku červeného vinného octa
- 1/2 hrnku červeného vína
- 2 lžíce utlučených hořčičných semínek
- podle chuti asi 2 lžičky soli
Postup Pikantní švestkové chutney
Postup přípravy receptu
-
Švestky můžeme pokrájet na menší kousky a v kastrolu se silnějším dnem je smícháme s cukrem. Na středním ohni cukr s ovocem rozpustíme a přidáme ostatní suroviny. Dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne. Pokud je to nutné, můžeme občas podlít několika lžícemi vody. Na konci ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme. Plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout. Podáváme nejdříve po týdnu k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.