Marlenka z Arménie
Recepty, MoučníkySuroviny
- 100 g másla
- 2 polévkové lžíce medu
- 250 g cukru
- 1 čajová lžička octa
- 1 polévková lžíce jedlé sody
- 2 vejce
- 700 g hladké mouky
- Krém:
- 200 g másla
- 1 Salko karamelizované
- dle chuti mleté vlašské ořechy
- trochu rumu
Postup Marlenka z Arménie
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme. Potom přidáme ocet smíchaný se sodou a znovu vymícháme. Směs dáme na plamen a za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme stále, až se na povrchu objeví pěna a směs začne hnědnout, potom ihned odstavíme. Po částečném vychladnutí přidáme prosátou hladkou mouku, vypracujeme těsto, rozdělíme na 7-8 kuliček, každou zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočívat na teplém místě. Po odpočinutí vyválíme na slabé placky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190°C asi 5 minut - nutné hlídat, podle síly placky se čas mění.
Krém: Potom ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme ji a s máslem rozmixujeme, dále je možné přidat oříšky a trochu rumu. Jednotlivé placky se potřou krémem a jedna se rozstrouhá na poslední krém na povrchu dortu (může se smíchat s instantním kakaem, případně i oříšky).