Pikantní šunka po švédsku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 vykostěná vepřová šunka (asi 2,5 kg)
- 1 střední cibule
- 250 g sušených švestek
- 2 bobkové listy
- 5 hřebíčků
- 1 lžička celého černého pepře
- 1 kousek skořicové kůry
- 1/2 citronu
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 3 lžičky jemně prosáté strouhanky
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 lžičky moučkového cukru
- 1 vejce
- 1,5 kg brambor nebo zmrazených kroket
- 500 g růžičkové kapusty
Postup Pikantní šunka po švédsku
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce dáme očištěnou a oloupanou cibuli, celé koření a vše zalijeme asi 4 litry vody. Do vroucí vody vložíme šunku a na mírném plameni vaříme asi 3 hodiny, až je téměř měkká.
Propláchneme sušené švestky a spolu s celou skořicí a oloupaným na tenké plátky nakrájený citronem je povaříme v 1/2 litru vody. Potom vyjmeme skořici a kompot necháme vychladnout.
Vajíčko rozmícháme s hořčicí, cukrem, mletým novým kořením a asi 2 lžičkami jemné strouhanky.
Uvařené maso vyjmeme z hrnce. Opatrně odřízneme kůži a kýtu potřeme vaječnou hmotou a nakonec ji posypeme zbylou strouhankou (hmotu ještě můžeme na maso mírně přitlačit prsty).
Pekáček s masem vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud se nevytvoří zlatavá kůrčička (asi 20 minut).
Hotovou šunku upravíme na servírovací mísu a obložíme prochladlými vařenými švestkami. Podáváme s vařenou růžičkovou kapustou a jako přílohu volíme například malé smažené kroketky nebo vařené maštěné brambory.