Rebarborový voňavý crumble
Recepty, MoučníkySuroviny
- svazek řapíků rebarbory (cca 10 ks)
- 1 badyán
- kousek svitku skořice
- 2-3 polévkové lžíce třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce griotky nebo portského vína
- + kysaná smetana
- Na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 g polohrubé mouky
Postup Rebarborový voňavý crumble
Postup přípravy receptu
-
Rebarboru omyjeme a nakrájíme na kousky cca 2 cm dlouhé. Rebarboru není nutné loupat, jak to mnozí dělají. Tenká slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Rebarboru s kořením přendáme do kastrůlku, posypeme cukrem a zalijeme griotkou nebo portským. Na mírném ohni provaříme cca 2-3 minuty, ne víc, aby moc nezměkla a nebyla z ní kaše. Odstavíme a necháme zchladnout, můžeme nechat přes noc, aby krásně nasákla vůněmi.
Pak rebarboru bez koření dáme do zapékací misky nebo menších mističek a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili smícháním a promnutím výše uvedených surovin. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zezlátnutí drobenky. Šťáva z rebarbory by měla probublávat a zhoustnout. Vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout, abychom crumble mohli jíst a podáváme se zakysanou smetanou.