Americký cheescake

Recepty, Dorty

Suroviny

Krusta:
- cca 300 g bebe sušenek můžou být i jiné
- 150 g másla
Krém:
- 800 g Lučina
- 1 zakysaná smetana
- Několik lžic cukru krupice (dle chuti)
- 2 celé vejce
1 žloutek
- Citrónová kůra z 0,5-1 citrónu
- cca lžička vanilkového extraktu (dle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky podrtíme (v sáčku, míse) a smícháme s měkkým máslem. Až vše důkladně prohněteme, rozprostřeme to do koláčové formy (vyložené pečícím papírem), ve které uděláme okraje (nemusí být až do vrchu).

  2. Všechny ingredience na krém při pokojové teplotě pomalu rozmícháváme mixérem na pomalé otáčky. Začneme lučinou a několika lžícemi cukru. Poté přidáme zakysanou smetanu, citrónovou kůru, vanilkový extrakt a postupně přimícháváme jedno vajíčko za druhým. Vznikne řídká hmota, kterou necháme chvilku odležet.

  3. Poté nalijeme do koláčové formy na krustu. Necháme jí chvilku sednout, ať se zbaví bublinek a dáme do pořádně předehřáté trouby na cca 160°C na 30 minut. Nejlepší je cheescake péct ve vodní lázni kvůli jemnému a rovnoměrnému pečení, ale komu se koláč nevleze, dá na spodní patro trouby hrnec s horkou vodou a nad to koláč a dá péct.

  4. Troubu neotvírat aspoň 20-25 minut, ať se koláč nepropadne. Před vypnutím trouby můžeme zkontrolovat, zda je upečen“, tak že poklepeme lžící na formu, mělo by se to mírně zachvět uprostřed jako zulc“. Při 30 minutách můžeme troubu vypnout a otevřít dvířka.

  5. Koláč nevytahujeme z trouby, ale při otevřených dvířkách necháváme zchladnout a ztuhnout postupně v troubě. Cheescake by na povrchu neměl popraskat, což by se stát nemělo při půl hodinovém pečení a postupném zchlazování. Po 1-2 hodinách vytahujeme z trouby a dáváme do lednice na 24 hodin.

  6. Kdo chce, může si na povrch koláče ještě dodělat ovoce s želé či jen tak polít ovocnou dření přímo při podávání. Koláč se dle originálního receptu dělá se sýrem Philadelphia (cca 30 Kč 125 g), který má údajně konzistenci jako smíchána lučina se zakysanou smetanou, proto to spoustu lidí nahrazuje právě těmito ingrediencemi. Koláč může být i vyšší což jsem původně měla v plánu. Já ho dělala na 26 cm formu, ale to je třeba přidat ještě malinko víc ingrediencí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!