Americký jablečný pie (rychlý, jednoduchý a bez vajec)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 180 g másla, Hery nebo Stelly
- 80 ml studené vody
- 50 g cukru krystal
- Náplń:
- 600-800 g jablek (je úplně jedno jakých)
- 1 polévková lžíce skořice
- cukr dle kyselosti jablek (když mám sladké, dávám 50 g, když mám kyselé, 100-200 g)
Postup Americký jablečný pie (rychlý, jednoduchý a bez vajec)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve zpracujeme těsto: přes jemné sítko prosejeme hladkou i polohrubou mouku a vařečkou lehce promícháme. Přidáme tuk, cukr, vodu a těsto rukou zpracujeme. Těsto zabalíme do igelitového sáčku nebo potravinářské folie a strčíme do lednice na minimálně 30 minut (ideálně na 1 hodinu).
Zatímco těsto odpočívá, můžeme se pustit do jablečné náplně. Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme jablka se skořicí a cukrem.
Troubu předehřejeme na 220°C. Připravíme formu na koláč (nebo dortovou), kterou vymažeme máslem (nemusí být). Z poloviny těsta na pomoučněném vále vyválíme tenkou kulatou placku, kterou vyložíme dno a stěny formy na koláč. Do formy vsypeme jablečnou náplň. Z druhé poloviny těsta vytvarujeme mřížku navrch koláče, popřípadě popustíme uzdu fantazii a z těsta vykrájíme třeba květiny, ozdobný okraj apod. Pečeme asi 25 minut, avšak stále kontrolujeme, každá trouba peče jinak. Povrch koláče by měl být krásně zlatavý.
Podáváme ještě teplé, třeba se šlehačkou nebo hrnkem mléka. Američané si k tomuto dezertu přidávají ještě kopeček vanilkové zmrzliny. Záleží jenom na vás:)