Makové briošky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 600 g hladké mouky
- 1/2 kostky kvasnic
- 150 ml vody
- 150 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 80 g cukru
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- strouhaná citronová kůra
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- mléko
- mák
Postup Makové briošky
Postup přípravy receptu
-
Mléko s vodou osladíme a ohřejeme na teplotu lidského těla, rozdrobíme do něj kvasnice a necháme je vzejít.
V míse smícháme mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky, strouhanou citronovou kůru a rum, nakonec střídavě vléváme vzejitý kvásek a rozpuštěné máslo.
Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které necháme půl hodiny kynout, pak těsto přemícháme a necháme znovu nakynout.
Vykynuté těsto na vále rozdělíme na 18 dílků, z každého dílku vyválíme váleček, ze kterého uděláme suk.
Suky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme je 30 minut kynout.
V misce rozmícháme bílky s kapkou mléka, suky potřeme a posypeme mákem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 st. do zhnědnutí.