Perníčky (velikonoční) plněné povidly (hned měkké)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 30 g změklého másla
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička koření do perníku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- povidla
- (vykrajovátko ⌀ 5 cm - cca 35 perníčků)
Postup Perníčky (velikonoční) plněné povidly (hned měkké)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve jsem do mísy prosila hladkou mouku, moučkový cukr a směs zamíchala. Dále jsem přidala koření do perníku, jedlou sodu a opět směs zamíchala. Nakonec jsem přidala změklé máslo, vejce, med a ze všech surovin vypracovala těsto, které nelepí, ale ani není tuhé. Podle potřeby samozřejmě do těsta přisypávejte mouku. Hladké těsto vypracujte na pracovní ploše, vyválejte asi 0,5 1 cm silný plát a z něj vykrajujte kolečka. Já jsem použila vykrajovátko na linecké, které má v průměru 5 cm.
Na každé kolečko jsem dala trochu povidel, přikryla druhým kolečkem a po stranách přitlačila k sobě. Vzala jsem vykrajovátko, znovu vykrojila a tím je uzavřela, aby povidla během pečení nevytekla.
Perníčky jsem vyskládala na plech vyložený pečícím papírem a ještě je potřela důkladně rozšlehaným vajíčkem, aby se netáhl bílek.
Perníčky jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a pekla je 10 minut. Poté jsem je z horkého plechu přendala na studený, aby byly zespodu hladké a rovné.
Z této dávky jsem připravila asi 35 perníčků. Počet záleží na tom, jaký průměr bude mít vaše vykrajovátko.