Goląbki dle Karola Okrasy

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 mladé zelí (použil jsem maďarské nakládané listy v láku)
500 g mletého masa
5 stroužků česneku
1 – 2 cibule
100 g balkánského sýra, když mám, dám fetu
1 dětská hrst máty
1 pánská hrst sušených rajčat, pokrájených
3 – 4 rajčata spařená a bez skury (šlupky)
1 vejce
1 citron
1 - 2 papriky
200 g ječných krup
200 g rajského protlaku
200 ml masového vývaru
1 feferonka – nemusí být
sůl
bílý pepř
cukr
provensálské koření nebo jen oregano
špetka muškátového květu
olej
bobkový list
trochu mletého nového koření

Postup přípravy receptu

  1. Zelné listy vyndáme ze slaného nálevu a opláchneme. Mleté maso ochutíme kořením a jemně posekanou mátou (jsou dny, kdy mátou pohrdnu a provensálské koření nahradím bulharskou Šarenou solí). Přidáme česnek, vejce, kroupy a vše rukama propracujeme. Necháme stát minimálně půl hodiny.

  2. Naplníme zelné listy a ukládáme do pekáče natěsno vedle sebe na pomaštěný pečící papír. Potřeme olejem, dáme do vyhřáté trouby na 200°C a necháme péct termooběhem na cca 20 minut. Na konci pečení vytáhneme pekáč z trouby a na každý goląbki (závitek) položíme plátek balkánského sýra. Troubu přepneme na gril a necháme zapéct.

  3. Spařená, oloupaná rajčata, pokrájíme na kostky a přidáme k nim pokrájená sušená rajčata. V odpovídajícím kastrolu na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme rajčata, bobkový list, nové koření, feferonku a několik oliv. Chvíli restujeme, pak mírně podlijeme vývarem a podusíme. Ochutíme pepřem, lehce cukrem, citronovou šťávou, vše podle chuti. Tyčovým mixerem vytvoříme hladkou omáčku, pokud je řídká, za stálého míchání zredukujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!