Goląbki dle Karola Okrasy
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 mladé zelí (použil jsem maďarské nakládané listy v láku)
- 500 g mletého masa
- 5 stroužků česneku
- 1 – 2 cibule
- 100 g balkánského sýra, když mám, dám fetu
- 1 dětská hrst máty
- 1 pánská hrst sušených rajčat, pokrájených
- 3 – 4 rajčata spařená a bez skury (šlupky)
- 1 vejce
- 1 citron
- 1 - 2 papriky
- 200 g ječných krup
- 200 g rajského protlaku
- 200 ml masového vývaru
- 1 feferonka – nemusí být
- sůl
- bílý pepř
- cukr
- provensálské koření nebo jen oregano
- špetka muškátového květu
- olej
- bobkový list
- trochu mletého nového koření
Postup Goląbki dle Karola Okrasy
Postup přípravy receptu
-
Zelné listy vyndáme ze slaného nálevu a opláchneme. Mleté maso ochutíme kořením a jemně posekanou mátou (jsou dny, kdy mátou pohrdnu a provensálské koření nahradím bulharskou Šarenou solí). Přidáme česnek, vejce, kroupy a vše rukama propracujeme. Necháme stát minimálně půl hodiny.
Naplníme zelné listy a ukládáme do pekáče natěsno vedle sebe na pomaštěný pečící papír. Potřeme olejem, dáme do vyhřáté trouby na 200°C a necháme péct termooběhem na cca 20 minut. Na konci pečení vytáhneme pekáč z trouby a na každý goląbki (závitek) položíme plátek balkánského sýra. Troubu přepneme na gril a necháme zapéct.
Spařená, oloupaná rajčata, pokrájíme na kostky a přidáme k nim pokrájená sušená rajčata. V odpovídajícím kastrolu na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme rajčata, bobkový list, nové koření, feferonku a několik oliv. Chvíli restujeme, pak mírně podlijeme vývarem a podusíme. Ochutíme pepřem, lehce cukrem, citronovou šťávou, vše podle chuti. Tyčovým mixerem vytvoříme hladkou omáčku, pokud je řídká, za stálého míchání zredukujeme.