Koláč pro muže Tulák po hvězdách
Recepty, MoučníkySuroviny
- 110 gramů hladké mouky
- 2 polévkové lžíce strouhaných vlašských ořechů
- 80 gramů másla nebo Hery
- 1 žloutek
- 20 gramů moučkového cukru
- 1,5 lžíce vody
- pár kapek citronové šťávy
- Náplň:
- 3 středně velká jablka
- 1 cukr vanilkový
- zázvorový sirup
- špetka čerstvého nastrouhaného zázvoru
- špetka skořice
- špetka citronové kůry
- 1 menší citron
Postup Koláč pro muže Tulák po hvězdách
Postup přípravy receptu
-
Dobře prosejeme hladkou mouku, přidáme rovněž prosátý moučkový cukr, ořechy, žloutek a máslo nebo Heru, nakrájíme na kostičky a smísíme s ostatními přísadami.
Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny.
Poté vyjmeme těsto z lednice, vyválíme na pomoučněném vále, připravíme si 2 kruhové pláty těsta tak, že obkreslíme rádýlkem formu (o průměru 22 cm) - jednou na spodní a jednou na horní díl. Jeden vložíme do vymazané formy a koláč dáme na několik minut do trouby předpéct.
Mezitím nastrouháme okrájená jablka, dáme do kastrůlku, přisypeme vanilkový cukr (dle sladkosti jablek) a přidáme špetku skořice. Jablka dusíme, aby částečně pustila šťávu. Takto připravenou směs necháme v cedníku okapat.
Podušená jablka pokapeme cca 1 PL zázvorového sirupu, nastrouháme špetku čerstvého zázvoru a smícháme s jablky.
Na předpečený koláč naklademe takto připravenou směs. Na kolečka nakrájíme dobře omytý menší citron, krájíme na velmi tenké plátky, kterými pokryjeme vrstvu dušených jablek se zázvorem.
Na připravený plát těsta - horní díl, vykrajovátkem uděláme hvězdné ozdoby a velmi opatrně, aby se nám těsto nepotrhalo, přeneseme a vložíme na koláč.
Pečeme v předehřáté troubě při nižší teplotě cca 20 minut.